در این مقاله جامع قصد داریم مراحل صفحه آرایی کتاب در ورد را به صورت گام به گام با هم دیگه پیش ببریم. پس با ما همراه باشید:

گام اول: انتخاب قطع کتاب و حاشیه‌ استاندارد و روش تنظیم آن ها در ورد

اولین قدم در صفحه بندی کتاب در ورد قطعا انتخاب قطع کتاب است. مرسوم‌ترین قطع کتاب در ایران قطع وزیری است و بعد از آن قطع رقعی. استودیو آرنگ یکی از جامع ترین مقالات راجع به قطع کتاب با عنوان اندازه قطع های مختلف کتاب و به صورت تخصصی برای قطع وزیری در مقاله قطع وزیری تهیه کرده است که در صورت تمایل می توانید به آن‌ها مراجعه کنید. پس در این مقاله خیلی وارد این مقوله نمی‌شویم.

ولی به طور خلاصه توصیه ما برای کتب آکادمیک، علمی و دانشگاهی قطع وزیری و برای رمان‌ها، داستان و شعر قطع رقعی است.

در ورد اندازه کتاب را برای قطع وزیری 170 در 240 در نظر بگیرید (با فرض 5 میلیمتر برش از هر طرف) و برای قطع رقعی 141 در 212 میلی متر.

برای آموزش نحوه تنظیم قطع کتاب در WORD می‌توانید به مقاله با عنوان نحوه تنظیم قطع وزیری، رحلی و رقعی در ورد word مراجعه بفرمایید. البته اینجا هم به طور خلاصه توضیح میدهیم:

تغییر واحد اندازه گیری در ورد از اینچ به میلیمتر

باید ابتدا تنظیمات ورد را به میلیمتر تغییر بدهید. چون به صورت پیش فرض بر روی اینچ قرار دارد. در تصویر زیر مراحل بسیار دقیق نشان داده شده است.

آموزش تغییر واحد اندازه گیری در ورد

تنظیم قطع و حاشیه در ورد

در زیر مراحل دقیق تنظیم قطع و حاشیه را در ورد توضیح داده ایم. برای تغییر قطع کتاب در قسمت paper، طول و عرض را به ترتیب در

آموزش نحوه تنظیم اندازه قطع کتاب و حاشیه آن در ورد

 

حاشیه های استاندارد

حاشیه های استاندارد نیز برای قطع های مختلف به شرح جدول زیر توصیه می‌گردد، ولی به هر حال با توجه به سلیقه شما می‌تواند متفاوت باشد:

قطع حاشیه خارجی حاشیه داخلی حاشیه از پایین حاشیه از بالا
سایز رقعی و قطع وزیری 23 23 25 30
اندازه کتاب قطع پالتویی و خشتی 23 22 20 20
قطع کتاب رحلی تک ستون 30 25 30 40
قطع جیبی 25 20 25 20

فونت‌ و اندازه استاندارد متن در طراحی کتاب

فونتهایی که در زیر آمده است تنها مربوط به متن اصلی کتاب است. بدیهی است اندازه پانوشت‌ها، حروف لاتین، شرح تصاویر، عناوین تصاویر و جداول، عنوان‌های درجه یک، درجه دو، درجه سه و …، اشعار و آیات داخل متن هر کدام قلم و اندازه متفاوتی خواهند داشت.

موضوع کتاب اندازه فونت pt فونت پیشنهادی
داستان و رمان 12 تا 14 (پیشنهادی 13) میترا- نازنین – زر
کودک و نوجوان 12 تا 14 (برای فونت ایرانسنس 12) رویا – ایرانسنس – کودک
آکادمیک و دانشگاهی 12 تا 14 لوتوس- نازنین – زر
شعر 13 میترا – جلال – بدر
قطع جیبی و پالتویی 11 تا 12 میترا-نازنین- زر

 

ترتیب صفحات پیشنهادی در یک کتاب

این ترتیب تنها یک پیشنهاد است و بخش های بسیاری از آن می تواند با سلیقه شما تغییر کند:

صفحه اول: بسم الله (اختیاری) – صفحه دوم: سفید – صفحه سوم: عنوان کتاب – صفحه چهارم: شناسنامه کتاب و اطلاعات فیپا  – صفحه پنجم پیشگفتار/دیباچه – فهرست- یادداشت ناشر/ ویراستار و … – ورودی فصل – متن کتاب

طراحی صفحات ابتدایی کتاب

طراحی صفحه بسم الله

با یک جستجوی ساده در گوگل می توانید تصاویر خوبی برای صفحه بسم الله کتاب خود پیدا کنید. فقط باید دقت کنید که این تصویر از کیفیت بالایی برخوردار باشد تا به هنگام چاپ با مشکل مواجه نشوید.

همچنین می توانید صفحات بسم الله را با یک بک گراند خاکستری و یا رنگی زیبا تر کنید، در زیر چند نمونه صفحات بسم الله که در نمونه کارها و قالب های آماده کتاب استودیو آرنگ کار شده است را به عنوان نمونه مشاهده می کنید:

 

طراحی صفحه اول کتاب

صفحه اول کتاب طبیعتا شامل عنوان اصلی کتاب با فونت درشت و سپس عناوین فرعی است. نام نویسنده، مولف، مترجم و … به همراه لوگوی انتشارات می تواند در این صفحه قرار گیرد.

طراحی صفحه شناسنامه و اطلاعات فیپا کتاب

اطلاعات فیپا باید شامل سرشناسه، عنوان قراردادی، عنوان و نام پدیدآور، مشخصات نشر، مشخصات ظاهری، شابک، وضعیت فهرست‌نویسی، ‏يادداشت (میتواند چندتا باشد)، موضوع (میتواند چندتا باشد)، رده‌بندی کنگره، رده‌بندی دیویی و شماره کتاب‌شناسی ملی می باشد.

اطلاعات شناسنامه می تواند شامل نام ناشر، نام مولف/ مترجم/ پدیدآورنده/  نويسنده، طراح جلد، طراح گرافيک، صفحه آرا، نام چاپخانه، نوبت چاپ، شمارگان، قيمت، نشاني، تلفن، ایمیل و آدرس سایت باشد.

طراحی صفحات ورودی هر فصل

ورودی هر فصل بسته به سلیقه یا قالب ابلاغی توسط ناشر می تواند به چند صورت باشد. در زیر به انواع ورودی فصل اشاره می کنیم.

ورودی فصل جداگانه با شروع در صفحات فرد کتاب

در این نوع ورودی که برای قرار گرفتن در سمت چپ کتاب باید در صفحات فرد باشد، تنها شامل عنوان فصل است. ممکن است متن فصل نیز برای شکیل شدن و زیبایی کتاب از صفحات فرد شروع شود که در این حالت بین صفحه ورودی فصل و شروع متن یک صفحه سفید یا بسته به طراحی گرافیکی یک صفحه دیگر نیز وجود خواهد داشت. مشکل این نوع ورودی این است که چاپ کتاب مقرون به صرفه نخواهد بود و برای هر ورودی تعداد زیادی صفحه اشغال خواهند شد. حتی اگر صفحه فصلی به صفحات فرد ختم گردد، یک صفحه قبل از شروع ورودی نیز سفید خواهد بود، در نتیجه ممکن است هر ورودی بیش از 3 صفحه را اشغال کند. البته برای کتابهایی که فصل های کمتری دارند به صرفه است. همچنین برای کتابهایی که تعداد صفحات آنها کم است و می خواهند تعداد آن ها به یک حد نصابی برسد نیز توصیه می گردد. نمونه های زیر، مثالی از این نوع ورودی فصل می باشند:

 

طراحی هدر و فوتر زوج و فرد برای صفحه آرایی بهتر کتاب در ورد

برای طراحی هدر و فوتر مجزا برای صفحات زوج و فرد در صفحه ارایی می توانید گام های زیر را دنبال کنید و یا ویدیوی زیر را مشاهده بفرمایید:

  1. بر روی هدر صفحه راست کلیک کنیدOdd Even button selected on header ribbon
  2. تیک گزینه Different Odd & Even Pages  را از بخش تنظیمات فعال کنید (مانند عکس زیر):
  3. در صفحات زوج، روی هدر یا فوتر کلیک کنید و عنوان کتاب خود را بنویسید و سپس دو بار بر روی کلید Tab در کیبورد را فشار دهید.
  4. از قسمت Page Number > Current Position استایل مورد نظر برای شماره صفحه را انتخاب بفرمایید تا شماره صفحه فعلی درج شود. توصیه ما plain text می باشد.
  5. بر روی هدر یا فوتر یک صفحه فرد کلیک کنید.
  6. از قسمت Page Number > Current Position  شماره صفحه فعلی را درج کنید.
  7. دو بار بر روی کلید Tab در کیبورد را فشار دهید و عنوان فصل را بنویسید.
  8. بر روی گزینه Close Header and Footer کلیک کنید

نکات مهم:

  1. معمولا در صفحات زوج که سمت راست کتاب هستند، عنوان کتاب در سمت راست و در صفحات فرد که سمت چپ هستند (در زبان فارسی) عنوان فصل در سمت چپ صفحه درج می شوند.
  2. برای متفاوت بودن هدر و فوتر فصل های مختلف گزینه Insert Section را در پایان هر فصل بزنید.

استایل‌ها در صفحه بندی کتاب در ورد

پس از 20 سال سابقه کار پیشرفته صفحه بندی و طراحی کتاب در ورد، وقتی از من می پرسند مهمترین ویژگی word چیست، بدون درنگ پاسخ میدهم: استایل‌ها! اهمیت استایل‌ها در ورد به حدی در طراحی کتاب مهم است که می‌توان گفت 80 درصد صفحه‌آرایی به آن وابسته است و باعث سرعت بسیار زیاد صفحه‌بندی، تهیه فهرست، و افزایش زیبایی صفحه ارایی می‌شود.

آموزش استایل‌ها را در ورد با پاسخ به سوالات زیر ادامه میدهیم.

استایل در ورد چیست و چه کاربردی در صفحه آرایی کتاب دارد؟

استایلها (سبکها یا styles) ترکیبی از فونت، رنگ و اندازه‌هایی از پیش تعریف شده هستند که قابلیت اعمال بر روی هر متنی در نوشته شما را دارند. استایل ها باعث می شوند کتاب شما خیلی حرفه ای تر به نظر برسند. همچنین می توانید با کمک استایل ها چندین تغییر دلخواه را به صورت همزمان در متن اعمال کنید.

چگونه استایل را در ورد عوض کنیم؟

  1. متنی که می‌خواهید Style یا فرمت آن را عوض کنید را انتخاب کنید (های لایت کنید) .
  2. در بخش Styleها در تب Home، ماوس خود را بر روی استایل‌های مختلف لحظه‌ای نگه دارید تا پیش‌نمایش استایل‌های مختلف را ببینید. با کلیک بر روی فلش رو به پایین می توانید استایل های بیشتری را ملاحظه بفرمایید.
  3. با انتخاب استایلی که دوست دارید، متنی که انتخاب کرده بودید به استایل مورد نظر تغییر می‌یابد
    اعمال یک استایل بر روی متن انتخاب شده

چگونه از استایل ها در ورد استفاده کنیم؟

 

چگونه یک استایل جدید در ورد تعریف کنیم؟

چگونه استایل ها را از یک فایل به فایل دیگر منتقل کنیم؟

چگونه به استایل ها در ورد دسترسی پیدا کنیم؟

 

آموزش اندازه هدر و فوتر

 

 

 

 

فهرست اتوماتیک

شماره گذاری اتوماتیک عناوین فصول، شکل ها و جداول

ارجاع دادن اتوماتیک به شماره یک شکل

شماره گذاری اتوماتیک رفرنسها (منابع و مراجع) استفاده از End note

طراحی هدرهای جذاب برای صفحات زوج و فرد

 

انجام یک پروژه به صورت موردی

یک راه حل ساده تر (قالب کتاب)

این مقاله پیوسته بروز می شود.

 

 

جهت صفحه آرایی کتاب در ورد توصیه می گردد به ترتیب زیر مقالات وبسایت را مطالعه فرموده و یا با استفاده از قالب آماده کتاب در ورد، که به همراه آموزش ویدیویی ارائه شده است به صفحه آرایی کتاب خود بپردازید.

1- در ابتدای امر توصیه می گردد متن خود را با استفاده از مقاله اصول ویراستاری کتاب و متن تالیف بفرمایید. پس از آن برای رعایت نیم فاصله ها، حتما از ماکروی نیم فاصله استودیو صفحه آرایی آرنگ استفاده بفرمایید.

2- می توانید از مقاله انواع قطع کتاب، قطع مناسب کتاب خود را انتخاب نمایید. سپس با استفاده از مقاله نحوه تنظیم قطع کتاب در ورد، تنظیمات لازم را جهت اندازه کتاب خود اعمال نمایید.

3- در مرحله بعدی میتوانید هدر کتاب خود را با توجه به سلیقه خود طراحی نمایید. همچنین اگر میخواهید از یک خط افقی زیر هدر کتابتان استفاده کنید، این مقاله توصیه می گردد.

همچنین توصیه میکنم کتاب پایه و اصول صفحه آرایی کتاب که از سری کتاب‌های آموزشی رشته گرافیک آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای است رو مطالعه بفرمایید. این کتاب رو میتونید از اینجا دانلود بفرمایید.

 

چقدر این مطلب مفید بود ؟

یک ستاره پنج ستاره

میانگین رتبه 0 از ۵. تعداد امتیازات 0

اولین کسی باشید که رای میدهد

3 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • محسن
    1401-11-08

    سپاس
    یک کتاب دارم میخواستم در صفحات آ 5 چاپش کنم
    چه کاری پیشنهاد می دهید

    پاسخ
    • سیده زهرا باغبانیان
      1403-05-30

      سلام چاپ این کتاب از طریق دستگاه های زیراکس انحام می شود که برگه های A5 را هم در خود می گنجانند اما کیفیت چاپ دستی است و مناسب نیست

      پاسخ
  • نسیم آئینه دار
    1402-03-07

    بسیار عالی و سپاسگزار . حتما که بتونم با برنامه و آموزش خوبتون به هدف خودم برسم ۰🌼🙏

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.